SPRÅKKIOSKEN

Dialekter

Kategori: Dialekter

 
 

 

Hej. Nu ska vi börja på ett nytt område där vi ska arbeta med dialekter. Visste ni att det länge funnits ett intresse i hur folk pratar och hur det varieras i olika delar av vårt land? Ordet dialekt kommer ifrån Grekiskans dia’lektos’ och betyder sätt att tala, samtal. Det är den termen som används när man talar om det som är karakteristiskt inom ett visst område eller region.

När man forskar om människors sätt att tala brukar man dela in dialekterna i två olika kategorier, regional dialekt och social dialekt. Det är den regionala dialekten som sammanfattar det som vi kanske mest förknippar med dialekt, det sätt man talar inom ett visst landskap eller stad så som till exempel småländska, göteborgska, skånska eller stockholmska. Social dialekt är istället det språket man kan se inom en viss social grupp. Exempelvis pratar man oftast inte likadant i en byggbarack som på en advokatfirma. Det som då skiljer dessa språk kallas för social dialekt.

I vårt land är det vanligt att man talar dialekt men det skiljer sig faktiskt ganska mycket från stad till stad huruvida man talar dialekt i skolan eller inte. Vissa elever undviker att tala dialekt i skolan helt och hållet i vissa städer medan det är mer självklart att man talar med sin dialekt oavsett situation i andra. Detta beror dels på att vissa ser det problematiskt att använda dialekt i skolan eftersom dialekten inte alltid representerar en ”korrekt” svenska. Då skolan finns för att man ska lära eleverna svenska efter vissa regler så väljer man då bort friheten till att tala sin dialekt i klassrummet. Det har också visats i undersökningar att de personerna med mer utpräglad dialekt har sämre språkriktighet än de som talar mer ”rikssvenska”.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: