Den period i det svenska språket som vi idag kallar nusvenska anses ha tagit sin början år 1906. Då inträffade den stora stavningsreformen, ledd av ecklesiastikministern Fridtjuv Berg. Detta innebar att stavningen av v och t förenklades och ord som vad (hvad) och gott (godt) sina moderna stavningar. Efter denna reform har det svenska skriftspråket varit i stort sett stabilt utan att ha genomgått några speciellt omvälvande förändringar. Dock gjordes ett försök att ytterligare förändra skriftspråket genom att stava alla ord precis som de låter, till exempel skulle hjälpa stavas jälpa. Denna reformation fick dock inget genomslag i svenskan. De andra stavningsreformerna bidrog dock till viss del till att svenskan tog ytterligare avstånd från danskan och norskan och tog ett stort steg mot det språk vi känner till idag.
Nusvenskan fortsatte att förändras hela tiden långt in i mitten på 1900-talet. På grund av TV, massmedia och senare även Internet så förändrades språket i Sverige och blev mer enhetligt då mer och mer människor blev påverkade av ett svenskt enhetligt språk. Dialekterna försvann också allt mer eftersom folk flyttade från landsbygden och in till tätorterna, vilket ytterligare bidrog till en mer enhetlig svenska.
På senare år har svenskan präglats av ett inflöde av ord och uttryck från engelskan. Framförallt tekniska ord och uttryck har letat sig in i svenskan, vilket har satt en internationell prägel på det svenska språket. Dessa importord ger ett allt starkare intryck på svenskan och kommer säkerligen att öka i framtiden. Frågan är bara på vilket sätt?
Examination
Examinationen av detta arbetsmoment kommer att examineras genom ett skriftligt prov. Provet är förankrat i kursplanen (Lgr 11) på följande sätt:
Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, historia och utveckling samt om hur språkbruk varierar beroende på sociala sammanhang och medier.
Det är förankrat i det centrala innehållet genom:
· Nya ord i språket, till exempel lånord.
· Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.
Uppgiften kommer att bedömas utifrån följande kunskapskrav:
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
Ni kommer att få svara så utförligt ni kan på dessa två frågor utifrån det vi gått igenom. Ni kommer att bedömas med ett godkänt (når kunskapskraven) eller ett icke godkänt (når ej kunskapskraven). Lycka till!
- Vad är kännetecknande för perioden nusvenska? Ge exempel
- Baserat på vad vi lärt oss i arbetsområdet – hur tror du att det svenska språket kommer att utvecklas i framtiden?